vårt miljöarbete


Teknologkåren strävar efter att ha ett aktivt miljöarbete. Här presenteras det nuvarande engagemanget, styrdokument som berör hållbarhet och vad som har gjorts tidigare år inom området.

Hållbarhetskollegiet

Våren 2022 gick miljösamordnare och miljöengagerade på flera sektioner ihop för att skapa ett Hållbarhetskollegium vid Teknologkåren. Syftet med kollegiet är att ge miljöansvariga poster på samtliga sektioner en plats att diskutera hållbarhetsfrågor, framför allt hur Teknologkåren och dess sektioner kan förbättra sitt miljöarbete samt planera hållbarhetsrelaterade event för hela Teknologkåren som föreläsningar och loppisar.


Sustainability Week

Sustainability Week är en vecka i maj fylld av event med fokus på flera olika aspekter av hållbarhet. Veckan bjuder på bland annat spännande lunchföreläsningar, paneldiskussioner och workshops, alla event med koppling till FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

Under veckans gång kommer du som LTH-student komma i kontakt med företag och organisationer som idag jobbar med hållbarhetsfrågor, samt få en inblick i vilka tekniska utmaningar som finns idag. Det kommer därmed diskuteras hur bland annat energi, vatten och AI bidrar till en hållbar utveckling.

Vill du vara en del av projektgruppen för Sustainability Week på LTH är du välkommen att ansöka på hösten, annars så ses vi under Sustainability Week!


STYRDOKUMENT

Miljöpolicy och riktlinjer

Teknologkårens miljöpolicy är till för att skapa medvetenhet i de miljöfrågor som berör Teknologkårens verksamhet och införa ett aktivt miljöarbete i organisationen. Här finns också övergripande miljömål som syftar till att:

● Ta hänsyn till miljömässiga och etiska aspekter vid alla inköp som görs

● Sträva efter att minimera mängden skapat avfall och sortera det avfall som ändå uppkommer

● I första hand välja gång, cykel eller tåg som transportmedel för personresor och frakt så länge det är rimligt i förhållande till ekonomi, ansträngning och restid samt minimera antalet transporterade kilometer, speciellt när det huvudsakliga energislaget är fossilt

● Arbeta för en ständig förbättring av lokalernas energieffektivitet

● Sprida information om miljöarbetet som pågår

● Bedriva påverkansarbete genom att ha som mål att i alla samarbeten sträva efter att driva och implementera sin egen policys mål

Punkterna som presenteras i Teknologkårens miljöpolicy är konkretiserade i riktlinjerna för miljöarbete som kan läsas här.

Utöver miljöpolicyn presenteras också vilka etiska hänsynstaganden som ska beaktas för Teknologkårens placeringar i Policy för ekonomi. I största möjliga mån ska investeringar i företag där betydande del av omsättningen kopplas till nikotinprodukter, pornografi, kommersiell spelverksamhet eller kränkningar av mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö samt antikorruption undvikas. I denna policy anges det också att det är eftersträvansvärt att Teknologkåren undviker investeringar i företag där exploatering av fossila resurser utgör organisationens kärnverksamhet.

Teknologkårens Studiesociala och Utbildningspolitiska program (SOUP)

Åsikter som Teknologkåren arbetar för i sitt påverkansarbete gentemot universitet finns presenterade i SOUPen. Under avsnitt 12 beskrivs ställningstaganden kopplat till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Den ena delen av ställningstagandena handlar om hur hållbarhet kan inkluderas i utbildningarna, exempelvis genom utvärdering av kurser utifrån Agenda 2030 och med minst 6 högskolepoäng relaterat till hållbarhet inom varje program. I den andra delen av ställningstagandena ligger fokus mer på att LTH och LU ska ta ansvar för att driva hållbarhetsfrågor, dels genom att minska sitt klimatavtryck och dels genom att vara en drivande samhällsaktör i dessa frågor. Dessa ställningstaganden går att läsa i sin helhet på sida 33.


Historik

2022/2023

Hållbarhetskollegiet

Under våren möttes miljöengagerade från flera sektioner för att diskutera miljöarbete. Detta samarbete blev i oktober officiellt då Hållbarhetskollegiet skapades.

2020/2021

Arbetsgrupp för miljö

En arbetsgrupp för miljö skapades för att arbeta vidare med några av de åtgärdsförslag som tagits fram under punkten Teknologkåren klimatarbetar i verksamhetsplanen från året 2019/2020. Arbetsgruppens främsta insats var att lägga fram ett förslag till Kårstyrelsen om att införa ett miljökollegium, med Teknologkårens tidigare samarbetsförening Lund Sustainable Engineers (LSE) som huvudansvarig för att leda kollegiet. I och med LSE’s nedläggning inrättades inget kollegium men det sektionsöverskridande nätverket kring miljöarbete stärktes på andra vis. Arbetsgruppen står också bakom skapandet av denna flik för att synliggöra Teknologkårens miljöarbete mer.

Bildande av ett miljö- och klimatnätverk på LUS

Under 2020/2021 bildades och ett miljö- och klimatnätverk (MK-nätverket) på Lunds universitets studentkårer (LUS). En av Teknologkårens heltidare har representerat organisationen och varit delaktig i nätverkets verksamhet sedan dess.

2019/2020

Verksamhetsplanspunkt 8 - Teknologkåren klimatarbetar

Under verksamhetsåret 2019/2020 hade Teknologkåren en verksamhetsplanspunkt med fokus på miljö och klimat. Ett av målen med denna punkt var att utreda och sammanställa medlemmarnas miljöpolitiska åsikter samt uppdatera styrdokument utifrån detta. Arbetet med detta mynnade också ut i ett par åtgärdsförslag som skulle kunna införlivas i Teknologkårens verksamhet.